środa, 8 grudnia 2010

PIERNICZKI

3 szklanki mąki pszennej
250 g miodu
75 g margaryny
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do pierników
10 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, miód i cukier roztopić w rondlu. Pozostawić do wystudzenia. Mąkę połączyć z proszkiem i przyprawą do piernika, wymieszać z jajkiem, dodać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować na ciasto o grubości 0,5cm i foremką wyciąć ciastka. Pierniczki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Udekorować według uznania.

wtorek, 7 grudnia 2010

POMARAŃCZOWIEC

Ciasto:
3 i 0,5 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 3 pomarańczy
Krem:
sok z 3 pomarańczy
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do mąki dodać miękką margarynę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z 3 pomarańczy. Wszystko razem wymieszać  i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części i upiec osobno. Każdą część ułożyć na formie o wymiarach 25 na 36cm.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 180 stopni. Do 0,5 litra wody wsypać cukier i razem zagotować. Z trzech pomarańczy  wycisnąć sok i zmiksować z nim żółtka, kisiel w proszku i mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do gotującej się wody z cukrem. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masą połączyć ostudzone placki. Na wierzch można polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

piątek, 3 grudnia 2010

ROLADA CZEKOLADOWA

skłdniki(6-8 porcji):
150g czekolady deserowej
2 łyżki wody
6 jajek
175g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
masa:
300ml śmietanki kremówki
75g truskawek w plasterkach
do przybrania:
cukier puder do posypania

Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia o wymiarach 38 na 25cm. Roztopić czekoladę w wodzie m ieszając. Odstawić do przestygnięcia. W misce ubjać jajka z cukrem przez 10 minut, albo do chwili gdy masa stanie się puszysta. Wąskim strumieniem wlać czekoladę i wymieszać. Następnie przesiać mąke i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę,wygładzić wierzch. Piec w piekarniku pozgrzanym do temperatury 100 stopni przez 12 minut. Oprószyć pergamin cukrem pudrem. Wyjąć placek z piekarnika i usunąć pergamin. Zwinąć placek z posypanym cukrem pudrem pergaminem w środku. Przykryć wilgotną ściereczką i ostudzić. Ubić śmietankę. Rozwinąć placek, ułożyć na nim owoce, rozsmarować dwie trzecie śmietany i zawinąć w roladę. Opruszyć cukrem pudrem.

CIASTO W PASKI

Składniki(8-10 porcji):
125g miękkiej margaryny
125g cukru
2 jajka
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g kakao
2 łyżki mleka
Masa z białej czekolady:
75g białej czekolady
2 łyżki mleka
150g masła
125g cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego

Posmarować cienko tłuszczem dwie 400 gramowe puszki po konserwach i wyłożyć pergaminem. Utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka ciągle ucierając. do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Starannie wymieszać, wlać mleko i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do puszek. Postawić je na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Aby przygotować masę, należy rozgrzac w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nieco wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać likier i wymieszać.Stopniowo dolewać do czekolady, cały czs ucierając. Pokroić ciasto na 1 cm plastry, następnie posmarować masą czekoladową i posklejać. Wyłożyć ciasto na talerz, resztą masy posmarować wierzch i boki.

Virtuozyjny smak świątecznych dań

Złota polska jesień, jeśli w ogóle nadchodzi, kończy się bardzo szybko. Nie wiadomo kiedy zaczyna się chmurny listopad, zaraz grudzień nadchodzi wielkimi krokami, a my, zanim się obejrzymy, ubieramy choinkę i nakrywamy do świątecznego stołu
Każda Pani domu dobrze wie, że nie można uniknąć obowiązków związanych z przygotowaniami do Bożego Narodzenia. O ile w sprzątaniu i zakupach może pomóc rodzina, o tyle przygotowywanie wigilijnych potraw to najczęściej domena kobiety. Te kilka dni poprzedzających święta są jednymi z najbardziej pracowitych w całym roku. Barszcz, ryba po grecku, ryba w galarecie, kutia, sałatki i oczywiście karp - to dopiero początek. Jeszcze ciasta i oczywiście przekąski, których przygotowanie, tak naprawdę, zajmuje najwięcej czasu. Może w tym roku warto pozwolić sobie na odrobinę luksusu i chwilę wytchnienia? Zamiast tkwić w kuchni całymi dniami, skorzystać z doświadczeń tych, którzy dołożyli wszelkich starań, aby święta były naprawdę udane?
            Wbrew pozorom, przygotowanie naszych dwunastu wigilijnych potraw nie jest taką prostą sprawą. Przeważnie kilka dni wcześniej przeciętna Pani domu bierze urlop i zamyka się w kuchni na około dziesięć godzin dziennie. W tym czasie dwoi się i troi, aby zdążyć na czas i tak przygotować dania, aby wszystkim smakowały.
Na stole nie może więc zabraknąć barszczu- lekko kwaskowego, o rubinowym kolorze. Czym jednak byłby barszcz bez uszek? Te malutkie pierożki, jedzone praktycznie tylko w Wigilię, są obowiązkowym elementem świątecznej kolacji, jednak ich lepienie może wyprowadzić z równowagi nawet najbardziej cierpliwego domownika, który do tego zadania został oddelegowany. Nakładanie farszu do ciasta o wielkości podstawki kieliszka jest nie lada wyczynem, a później... no właśnie. Czas gotowania to chwila prawdy, podczas której okazuje się, że połowa uszek się rozkleiła, a z farszu zostało niewiele. Całe szczęście lepieniem tych niewielkich cudeniek zajęli się już w odpowiednim czasie odpowiedni ludzie... I nie tylko tym.
Na stole nie może również zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami - tych o tradycyjnym smaku i aromacie przypominającym dzieciństwo i domową kuchnię mamy... Ile trudu wymaga takie ich doprawienie, by smakowały jak te sprzed lat! W świątecznej ofercie Virtu odnajdziemy nie tylko wigilijne uszka i pierogi, ale także kapustę z grzybami czy krokiety - wszystko to, bez czego nie można wyobrazić sobie bożonarodzeniowej kolacji. Chociaż produkty Virtu są proste w przygotowaniu i nie wymagają za wiele wysiłku, to jeśli chodzi o walory smakowe walczą o najwyższe podium. Wszystko to sprawia, że świąteczne przygotowania nie muszą być obowiązkiem, ale przyjemnością i to bez uszczerbku dla rodziny przyzwyczajonej do domowej kuchni. Wszystko hermetycznie pakowane, dające stuprocentową gwarancję świeżości i najwyższej jakości. A co najważniejsze- smakiem dorównujące potrawom mam i babć. W końcu te kilka ostatnich dni w roku powinny być czasem relaksu i odprężenia dla wszystkich, a nie nerwowego biegania po domu i natrętnej myśli: Czy na pewno ze wszystkim zdążę?

Kolorowa sałatka warzywna i sałatka z pomidorów z papryką (szybka)- sałatki i surówki, przepisy kulinarne

Prosty przepis na tradycyjną i zdrową sałatkę warzywną oraz przepis na szybką sałatkę z pomidorów z papryką... Składniki i sposób przygotowania oraz uwagi dodatkowe dotyczące kolorowej sałatki warzywnej i sałatki z pomidorów z papryką...
Kolorowa sałatka warzywna
SKŁADNIKI- kolorowa sałatka warzywna
* 4 pęczki rzodkiewek
* 4 pomidory
* średnia cukinia
* 4 czerwone papryki
* kalarepa
* pół pęczka szczypiorku
* pęczek koperku
* 4 łyżki rzeżuchy
* 6 łyżki śmietany
* 2 łyżki octu
* 2 łyżki średnio ostrej musztardy
* 10 łyżek oleju
* sól
* pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA/przyrządzenia - kolorowa sałatka warzywna
Warzywa należy umyć i osuszyć.
Rzodkiewki trzeba pokroić w krążki, pomidory zaś na małe/drobne kawałki, cukinię pokroić na zapałkę, paprykę przekroić, wydrążyć i pokroić na cienkie paski. Obraną kalarepę należy zetrzeć na grubej tarce, szczypiorek i koper drobno posiekać.
Wszystko trzeba dokładnie wymieszać w np. misce.
Śmietanę, ocet i musztardę trzeba wymieszać, następnie przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo należy dodawać olej i ubijać, do momentu kiedy sos zgęstnieje na krem.
Po tym sałatkę polewamy sosem, starannie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

Sałatka z pomidorów z papryką (szybka)
SKŁADNIKI- sałatka z pomidorów z papryką (szybka)
    * 4 pomidory
    * 2 cebule
    * 2 ogórki
    * 2 strąki czerwonej papryki
    * szczypiorek
    * sól
    * pieprz
    * 2 łyżeczki oleju
    * sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA/przyrządzenia - sałatka z pomidorów z papryką (szybka)
Warzywa należy umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić w krążki. Paprykę przeciąć na pół i usunąć gniazda z nasionami, następnie pokroić w małe słupki. Ogórek trzeba pokroić w plasterki (ale bez obierania). Pomidory należy pokroić w ćwiartki.
Warzywa (całość) trzeba włożyć do miski, następnie przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać.

TORT JOGURTOWY

Składniki(8-10 porcji):
150ml oleju roślinnego
150ml jogurtu naturalnego
175g brązowego cukru
3 rozkłócone jajka
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
50g stopionej czekolady deserowej
Masa:
150ml jogurtu naturalnego
150ml śmietanki kremówki
225g owoców np.truskawek

Posmarować cienko tłuszczem głęboką okrągłą formę o średnicy 23cm i wyłożyć pergaminem. Do miski wlać olej i jogurt, dodać cukier i jajka, starannie wymieszać. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dosypać do masy, dokładnie wymieszać. Wlać stopioną czekoladę i wymieszać. Wlać do formy, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut. Kiedy całkowicie wystygnie przekroić na trzy plastry. w misce ubić jogurt ze śmietaną na sztywną masę. Położyć jeden plaster ciasta na talerz, rozsmarować część masy. Rozłożyć warstwę owoców. Dołożyć kolejny plaster ciasta. posmatować masą i położyć owocę. Nałożyć ostatni plaster ciasta i rozsmarować resztę masy. Przybrać pozostałymi owocami.

TORT DIABELSKI

Składniki(8 porcji):
100g czekolady deserowej
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczeszczonej
225g masła
400g ciemnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka
125ml maślanki
225ml wrzącej wody
Lukier:
300g cukru pudru
2 białka
1 łyżka soku z cytryny
3 łyzki soku pomarańczowego
kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania 

Posmarować cienko tłuszczem dwie płaskie formy do pieczenia o średnicy 20cm i wyłożyć pergaminem. Roztopić czekoladę w rondlu. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wlać esencję waniliową i dodawać po jednym jajku, starannie rozcierając masę. Jeśli masa zle się rozciera, dosypać odrobinę mąki i dobrze wymieszać. Dolać do masy stopioną czekoladę i starannie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać. Przelać masę do form i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 30 minut. Składniki lukru włożyć do miski umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą. Ubijać, najlepiej elektrycznym mikserem, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ubijać do ostygnięcia. Skleić dwa plastry ciasta niewielką ilością lukru, następnie posmarować n im boki i wierzch ciasta. Wierzch przybrać kandyzowaną skórką pomarańczową.

czwartek, 2 grudnia 2010

STEFANKA CZEKOLADOWA

Składniki(10-12 porcji)
7 jajek
220g cukru
150g mąki pszennej
50g kakao
55g stopionego masła
Masa:
200g czekolady deserowej
125g masła
50g cukru pudru
Do przybrania;
75g prażonych i pokruszonych płatków migdałowych
starta czekolada

Posmarować cienko tłuszczem głęboką, okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23cm i wyłożyć pergaminem. W misce ubijać jajka z cukrem, najlepiej elektrycznym mikserem ręcznym przez około 10 minut, albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Przesiać mąkę i kakao, wsypać połowę do masy i delikatnie wymieszać. Wlać roztopione masło, następnie dosypać resztę mąki pszennej z kakao i wymieszać. Wlać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym dotemperatury 180 stopni przez 30-35 minut. Przygotować masę.  Roztopić czekoladę z masłem, następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier puder, wymieszać i odsta wic do ostygnięcia. Ucierać. aż masa stanie się tak gęsta, by można ją było rozsmarować. Przekroić ciasto na pół. następnie rozkroić każdą z części na trzy plastry. Skleić wszystkie plastry przy pomocy trzech czwarty ch masy. Resztą pokroić boki i wierzch, na którym wyrysować należy falisty wzór. Boki ciasta posypać migdałami, lekko je dociskając. Posypać startą czekoladą.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki(8-10 porcji):
175g masła
175g cukru
3 rozkłócone jajka
150g mąki pszennej
0,5 proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
75g połamanej na kawałki czekolady deserowej
5 łyżek mleka
1 łyżeczka masła
100g cukru pudru
8 łyżek wiórków kokosowych
125ml śmietanki kremówki(ubitej)

Posmarować cienko tłuszczem długą, wąsaką formę do pieczenia o wymiarach 7,5 na 25cm. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewać jajka, nie przerywając ubijania. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać dokładnie. Przelać ciasto do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut. Do miski umieszczonej nad rondlem z gorącą wodą wrzucić czekoladę i masło, wlać mleko. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Dosypać cukier puder i utrzeć na gładką masę. Ostudzić, a kiedy masa zgęstnieje, pozmarować nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić aby masa stężała. Na wierzchu ciasta wyciąć wgłębienie w kształcie litery V  i odłożyć wycięty kawałek na bok. Do woreczka do dekorowania nałożyć bitą śmietanę, wycisnąć ją w powstałą szparę, włożyć wycięty kawałek ciasta na miejsce. Wzdłóż lini nacięcia ozdobić wzorkiem wyciśniętym z bitej śmietany.

TORT MOKKA

Składniki(8-10 porcji):
200g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu
150ml oleju słonecznikowego
150ml mleka
Krem:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka wrzącej wody
300ml śmietany kremówki
25g cukru pudru
Do przybrania:
50g czekolady deserowej
czekoladowe ruruki(aby zrobić czekoladowe rurki należy roztopioną czekoladę deserową rozsmarować na marmurowej lub akrylowej desce. Gdy czekolada zacznie twardnieć szybkim ruchem wsunąć pod nią nóż pod kątem 45 stopni. Zdejmować rurki natychmiast po uformowaniu i schłodzić)
cukier puder

Posmarować cienko tłuszczem trzy płaskie, okrągłe formy do pieczenia o średnicey 18cm. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać cukier. Pośrodku zrobić zagłębienie, do którego wlać jajka, miód, olej i mleko. Ubijać drewnianą łyżką na gładką masę. Wlać do trzech form. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 35-45 minut. Zoatawić w formach na 5 minut następnie przełożyć na blat. Roztopić kawę we wrzącej wodzie, wlać do miski, dodać śmietankę i cukier puder. Ubić na sztywną masę. Połową kremu posmarować dwa plastry ciasta i skleić ze sobą, kładąc trzeci na wierzchu. Pozostałą częścia kremu posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać czekoladowymi figlaskami, lekko je dociskając. Wyłożyć tort na talerz. Udekorować na wierzchu rurkami z czekolady. Z pergaminu wyciąć kilka wąskich pasków i położyć na rurkach. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem, a następnie zdjąć papier i podawać.

ROLADA BAKALIOWA

Składniki(10 porcji):
350g mąki pszennej
25g kakao
25g cukru
1 paczuszka suszonych drożdży
szczypta soli
200ml letniej wody
25g roztopionego masła
75g posiekanych wiśni kandyzowanych
75g groszków czekoladowych
50g rodzynków
100g posiekanych suszonych moreli
Lukier:
1 łyżka cukru
1 łyżka wody

Posmarować cienko tłuszczem formę do keksa
o objętości 1,5kg. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao. Dosypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać letnią wodę z masłem. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać do niego płyn. Wymieszać starannie drewnianą łyżką, następnie dobrze wyrobić. Wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do czystej miski, przykryć wilgotną, lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut. Rozwałkawać na prostokątny placek o grubości 2,5cm i szerokości równej długości foremki. Posypać placek groszkami czekoladowymi, rodzynkami i posiekanymi owocami. Ostrożnie zwinąć placek jak roladę. Przełożyć do formy, przykryć wilgotną, lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozetrzeć cukier puder wodą, pędzelkiem posmarować na wierzchu ciasta. piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

środa, 1 grudnia 2010

WIENIEC MORELOWY

Skłdniki(12 porcji):
6 łyżek posiekanego masła
450g mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 rozkłócone jajka
150ml mleka
Masa i do przybrania:
25g stopionego masła
150g pokrojonych,suszonych moreli
100g groszków czekoladowych
1-2 łyżki mleka do posmerowania ciasta
25g stopionej czekolady deserowej

Posmarować cienko tłuszczem formę okrągłą do pieczenia o średnicy 25 cm w wyłożyć pergaminem. Rozetrzeć masło z mąką, aby przypominało drobne zacierki. Dodać cukier, jajka i mleko, wyrobić na gładką masę. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na kwadratowy placek o boku 35 cm. Stopione masło rozprowadzić równomiernie na całym cieście przy pomocy pędzelka. Wymieszać morele z groszkami czekoladowymi. Rozłożyć je równo na cieście, pozostawiając 2,5cm pasek przy brzegach. Zwinąć ciasno placek, tak jak zwija się roladę, następnie pokroić w 2,5cm plastry. Ułożyć plastry wewnątrz formy, tk by lekko na siebie zachodziły. Posmarować wierzch mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut. Zostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia i przełożyc na blat do całkowitego wystudzenia. Polać roztopioną czekoladą tworząc apetyczne wzory.

WYKWINTNE CIASTO CZEKOLADOWE

Skłdniki(8-10 porcji):
125g miękkiej margaryny
125g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka płynnego miodu
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem i polewa:
50 g przesianego cukru pudru
25g masla
100g czekolady białej albo mlecznej
trochę roztopionej czekolady

Cienko posmarować tłuszczem dwie płaskie, okrągłe formy do pieczenia o średnicy 18 cm. Przełożyć wszystkie składniki ciasta do dużej miski i utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką albo mikserem. wlać masę do przygotowanych form i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Zostawić do ostygnięcia przez kilka minut w formach,następnie przełożyć na blat. Przygotować krem. Utrzeć na puszystą, gładką masę cukier puder z masłem. Stopić czekoladę i utrzeć połowę z masą na polewę. Wykorzystać krem do sklejenia dwóch kawałków ciasta. Rozprowadzić pozostałą część stopionej czekolady na wierzchu ciasta. Ozdobić wzorami z czekolady w kontrastującym kolorze-mlecznej albo białej. W razie potrzeby lekko przeiągnąć wykałaczką. Przed podaniem odstawić do ostygnięcia.

CIASTO POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE

Składniki(8-10 porcji):
175g cukru pudru
175g masła lub twardej margaryny
3 rozkłócone jajka
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
3 łyżki soku pomarańczowego
skórka starta z 0,5 pomarańczy
Lukier:
175g cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego

Posmarować cienko tłuszczem głęboką. okrągłą formę o średnicy 20cm. Utrzeć na pulchną masę cukier z masłem albo margaryną.Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać.Ostrożnie połączyć z mąką.Podzielić masę na pół. Do jednej połowy dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać. Do drugiej połowy dodać sok pomarańczowy i skórkę. Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać wykałaczką, aby powstał efekt marmuru. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 25 minut. Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia, potem przełożyć na blat. Przygotować lukier. Przesiać do miseczki cukier puder. Wlać soku pomarańczowego, aby powstała gładka masa. Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawićt do zastygnięcia.

WARIANT;
Zamiast mleka można dodać do masy czekoladowej 2 łyżki rumu albo brandy. Ciasto jest równie smaczne ze skórką startą z cytryny oraz z sokiem cytrynowym zamiast pomarańczowego.

Tiramisu z owocami

Składniki:
Ciasto:
50 dag serka mascarpone
3 żółtka
3 łyżi cukru
0,2 l kremówki
20-25 dag biszkoptów
200ml bardzo mocnego naparu z kawy rozpuszczelnej
100 ml rumu lub koniaku
Do dekoracji:
tabliczka ciemnej czekolady deserowej
2 łyżki startej czekolady lub kakao
dojrzełe truskawki lub maliny

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę, starannie wymieszać z mascarpone. Śmietanę ubić na puch, po czym delikatnie. ale dokładnie wymieszać ją z przygotowaną masą jajeczno-serową. Biszkopty zanurzyć ma moment w kawie wymieszanej z alkoholem i układać w okrągłch jednoporcjowych formach lub w małej tortownicy i przekładać je dość wysokimi warstwami puszystego kremu mascarpone(na wierzch powinien być krem). Posypać deser czekoladą lub kakao i schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować owocami.