środa, 1 grudnia 2010

WYKWINTNE CIASTO CZEKOLADOWE

Skłdniki(8-10 porcji):
125g miękkiej margaryny
125g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka płynnego miodu
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem i polewa:
50 g przesianego cukru pudru
25g masla
100g czekolady białej albo mlecznej
trochę roztopionej czekolady

Cienko posmarować tłuszczem dwie płaskie, okrągłe formy do pieczenia o średnicy 18 cm. Przełożyć wszystkie składniki ciasta do dużej miski i utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką albo mikserem. wlać masę do przygotowanych form i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Zostawić do ostygnięcia przez kilka minut w formach,następnie przełożyć na blat. Przygotować krem. Utrzeć na puszystą, gładką masę cukier puder z masłem. Stopić czekoladę i utrzeć połowę z masą na polewę. Wykorzystać krem do sklejenia dwóch kawałków ciasta. Rozprowadzić pozostałą część stopionej czekolady na wierzchu ciasta. Ozdobić wzorami z czekolady w kontrastującym kolorze-mlecznej albo białej. W razie potrzeby lekko przeiągnąć wykałaczką. Przed podaniem odstawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz