środa, 1 grudnia 2010

WIENIEC MORELOWY

Skłdniki(12 porcji):
6 łyżek posiekanego masła
450g mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 rozkłócone jajka
150ml mleka
Masa i do przybrania:
25g stopionego masła
150g pokrojonych,suszonych moreli
100g groszków czekoladowych
1-2 łyżki mleka do posmerowania ciasta
25g stopionej czekolady deserowej

Posmarować cienko tłuszczem formę okrągłą do pieczenia o średnicy 25 cm w wyłożyć pergaminem. Rozetrzeć masło z mąką, aby przypominało drobne zacierki. Dodać cukier, jajka i mleko, wyrobić na gładką masę. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na kwadratowy placek o boku 35 cm. Stopione masło rozprowadzić równomiernie na całym cieście przy pomocy pędzelka. Wymieszać morele z groszkami czekoladowymi. Rozłożyć je równo na cieście, pozostawiając 2,5cm pasek przy brzegach. Zwinąć ciasno placek, tak jak zwija się roladę, następnie pokroić w 2,5cm plastry. Ułożyć plastry wewnątrz formy, tk by lekko na siebie zachodziły. Posmarować wierzch mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut. Zostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia i przełożyc na blat do całkowitego wystudzenia. Polać roztopioną czekoladą tworząc apetyczne wzory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz