czwartek, 2 grudnia 2010

TORT MOKKA

Składniki(8-10 porcji):
200g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu
150ml oleju słonecznikowego
150ml mleka
Krem:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka wrzącej wody
300ml śmietany kremówki
25g cukru pudru
Do przybrania:
50g czekolady deserowej
czekoladowe ruruki(aby zrobić czekoladowe rurki należy roztopioną czekoladę deserową rozsmarować na marmurowej lub akrylowej desce. Gdy czekolada zacznie twardnieć szybkim ruchem wsunąć pod nią nóż pod kątem 45 stopni. Zdejmować rurki natychmiast po uformowaniu i schłodzić)
cukier puder

Posmarować cienko tłuszczem trzy płaskie, okrągłe formy do pieczenia o średnicey 18cm. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać cukier. Pośrodku zrobić zagłębienie, do którego wlać jajka, miód, olej i mleko. Ubijać drewnianą łyżką na gładką masę. Wlać do trzech form. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 35-45 minut. Zoatawić w formach na 5 minut następnie przełożyć na blat. Roztopić kawę we wrzącej wodzie, wlać do miski, dodać śmietankę i cukier puder. Ubić na sztywną masę. Połową kremu posmarować dwa plastry ciasta i skleić ze sobą, kładąc trzeci na wierzchu. Pozostałą częścia kremu posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać czekoladowymi figlaskami, lekko je dociskając. Wyłożyć tort na talerz. Udekorować na wierzchu rurkami z czekolady. Z pergaminu wyciąć kilka wąskich pasków i położyć na rurkach. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem, a następnie zdjąć papier i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz