piątek, 3 grudnia 2010

TORT JOGURTOWY

Składniki(8-10 porcji):
150ml oleju roślinnego
150ml jogurtu naturalnego
175g brązowego cukru
3 rozkłócone jajka
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
50g stopionej czekolady deserowej
Masa:
150ml jogurtu naturalnego
150ml śmietanki kremówki
225g owoców np.truskawek

Posmarować cienko tłuszczem głęboką okrągłą formę o średnicy 23cm i wyłożyć pergaminem. Do miski wlać olej i jogurt, dodać cukier i jajka, starannie wymieszać. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dosypać do masy, dokładnie wymieszać. Wlać stopioną czekoladę i wymieszać. Wlać do formy, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut. Kiedy całkowicie wystygnie przekroić na trzy plastry. w misce ubić jogurt ze śmietaną na sztywną masę. Położyć jeden plaster ciasta na talerz, rozsmarować część masy. Rozłożyć warstwę owoców. Dołożyć kolejny plaster ciasta. posmatować masą i położyć owocę. Nałożyć ostatni plaster ciasta i rozsmarować resztę masy. Przybrać pozostałymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz