środa, 1 grudnia 2010

CIASTO POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE

Składniki(8-10 porcji):
175g cukru pudru
175g masła lub twardej margaryny
3 rozkłócone jajka
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
3 łyżki soku pomarańczowego
skórka starta z 0,5 pomarańczy
Lukier:
175g cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego

Posmarować cienko tłuszczem głęboką. okrągłą formę o średnicy 20cm. Utrzeć na pulchną masę cukier z masłem albo margaryną.Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać.Ostrożnie połączyć z mąką.Podzielić masę na pół. Do jednej połowy dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać. Do drugiej połowy dodać sok pomarańczowy i skórkę. Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać wykałaczką, aby powstał efekt marmuru. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 25 minut. Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia, potem przełożyć na blat. Przygotować lukier. Przesiać do miseczki cukier puder. Wlać soku pomarańczowego, aby powstała gładka masa. Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawićt do zastygnięcia.

WARIANT;
Zamiast mleka można dodać do masy czekoladowej 2 łyżki rumu albo brandy. Ciasto jest równie smaczne ze skórką startą z cytryny oraz z sokiem cytrynowym zamiast pomarańczowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz